Sök

Förslaget till platsplan för Ferry Terminal Turku-projektet godkändes

Nyheter - 2021 - Förslaget till platsplan för FTT-projektet godkändes

Ferry Terminal Turku -projektet tog återigen ett steg framåt när Åbo stadsbyggnadsnämnd godkände förslaget till platsplan på tisdagen, som diskuterar projektets huvudprinciper. Vid sitt möte beslutade nämnden om den ungefärliga platsen för passagerarhamnen och den preliminära maximala höjden för terminalbyggnaden.

Enligt beslutet får takhöjden för den nya terminalen vara högst 19 meter över havsytan. I fallet med passagerargångar kan höjden nå 18,5 meter. Höjdrestriktionerna är avsedda att säkerställa att den nya terminalen inte täcker Åbo slott bakom den.

Planen är upprättad för ett område på cirka 38,5 hektar och visar rätten att bygga 50 100 våningskvadratmeter. Den jugendbyggnad som byggdes 1911, belägen på Linnankatu 87 och som tidigare fungerat som en restaurangpaviljong, en polisstation och ett sjömanskvarter, har markerats som ett skyddat område i förslaget till plan. Den gamla passagerarpaviljongen som ligger på spetsen av Linnanniemi kommer sannolikt inte att bevaras på grund av byggnadens omfattande fuktproblem. Trots eventuell rivning måste Hilkka Toivolas fresco och Jussi Vikainens bronsrelief återställas från byggnaden.

I samband med zoneringen av Ferry Terminal Turku -projektet diskuterades tidigare flyttningen av passagerartåget till norra sidan av passagerarhamnen, men nämnden avlägsnade flyttningen av tåget från målen för zonändringen när det övervägde frågan i januari. Spåret ingår inte i förslaget till platsplan för Ferry Terminal Turku, men dess öde kommer att avgöras i samband med planeringen av Historia och Framtidsmuseet som är planerat för området Linnanniemi.