Haku

Ferry Terminal Turku -hankkeen asemakaavaluonnos hyväksyttiin

Uutinen - 2021 - FTT-hankkeen asemakaavaluonnos hyväksyttiin

Ferry Terminal Turku -hanke eteni jälleen, kun Turun kaupunkiympäristölautakunta hyväksyi tiistaina asemakaavaluonnoksen, jossa käsitellään hankkeen pääperiaatteita. Lautakunta päätti kokouksessaan matkustajasataman likimääräisestä sijainnista sekä alustavasta enimmäiskorkeudesta terminaalirakennukselle.

Päätöksen mukaan uuden terminaalin vesikatto saa ulottua enintään 19 metriin merenpinnasta. Matkustajakäytävien kohdalla korkeus saa ulottua 18,5 metriin. Korkeusrajoituksilla halutaan varmistaa, että uusi terminaali ei peittäisi taakseen Turun linnaa.

Kaavaa tehdään noin 38,5 hehtaarin alueelle ja se osoittaa rakennusoikeutta 50 100 kerrosalaneliön edestä. Kaavaluonnoksessa on merkitty suojelukohteeksi Linnankatu 87:ssä sijaitseva, vuonna 1911 rakennettu jugendrakennus, joka on toiminut aiemmin ravintolapaviljonkina, poliisiasemana ja merimieskotina. Linnanniemen kärjessä sijaitsevaa vanhaa matkustajapaviljonkia ei todennäköisesti säilytetä rakennuksen mittavien kosteusongelmien vuoksi. Mahdollisesta purkamisesta huolimatta rakennuksesta on otettava talteen Hilkka Toivolan fresko ja Jussi Vikaisen pronssireliefi.

Ferry Terminal Turku -hankkeen kaavoituksen yhteydessä pohdittiin aiemmin henkilöliikenneraiteen siirtämistä matkustajasataman pohjoispuolelle, mutta lautakunta poisti raiteen siirron kaavamuutoksen tavoitteista, kun se tammikuussa pohti asiaa. Raide ei sisälly Ferry Terminal Turun kaavaluonnokseen vaan sen kohtalosta päätetään Linnanniemen alueelle suunnitellun Historian ja tulevaisuuden museon kaavoituksen yhteydessä.

Tutustu kaavoitukseen Turun kaupungin sivuilla >>