Haku

Terminaali

Hankkeessa tähdätään nykyaikaiseen terminaalirakennukseen, jossa tiloja hyödyntävät varustamot saisivat synergiaetuja yhteiskäyttötiloista ja laivamatkustajat viihtyisät sekä turvalliset asiakas- ja kauttakulkutilat. Tilasynergiaa haetaan muun muassa varustamoiden yhteisistä odotustiloista ja lipunmyyntialueista. Terminaalitilojen tulee joustaa tulevaisuuden tarpeiden mukaan.

Arkkitehtuurikutsukilpailu

Turun Satama Oy järjesti kaksivaiheisen arkkitehtuurikutsukilpailun sataman uuden matkustajaterminaalin pää- ja arkkitehtisuunnittelijan valitsemiseksi.

Kilpailun tarkoituksena oli Viking Linen ja Tallink Siljan nykyisten terminaalirakennusten korvaaminen uudella yhteisterminaalilla ja suunnitella korkealuokkainen, toiminnallisuuksiltaan erinomainen terminaalirakennus. Ferry Terminal Turku -hankkeen tavoitteena on uusin ratkaisuin saavuttaa kustannushyötyjä ja laivaliikenteen toiminnallista tehostamista.

Arkkitehtuurikilpailun voittoon PES-Arkkitehdit Oy

Turun Sataman uuden matkustajaterminaalin pää- ja arkkitehtisuunnittelijan valitsemiseksi järjestetyn arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi valittiin ehdotus nimimerkillä ORIGAMI. Kaikki ehdotukset käsiteltiin kilpailun aikana anonyymeinä ja voittaneen kilpailuehdotuksen tekijöiksi paljastui PES-Arkkitehdit Oy.

Kilpailun tuomaristo katsoi, että ORIGAMI vastasi parhaiten terminaalille asetettuja tavoitteita. ORIGAMIssa tuomaristoa miellytti sen arkkitehtuurin poikkeuksellisuus ja ilmaisuvoima. Risteilymatkalle lähdetään usein irrottautumaan arjesta, ja terminaalirakennus virittää jo ulkoasullaan matkustajat sopivaan matkan tunnelmaan. Ehdotuksessa on lennokkuutta ja liikettä. Sen arkkitehtuuri perustuu vinoihin kolmiomaisiin pintoihin, teräksen, lasin ja alumiinin leikkiin. Muodossa on merellistä symboliikkaa lohen kylkeen, teräslaivaan, tosin ORIGAMI nimenä viittaa eri maailmaan, mutta vertauskuva japanilaiseen paperiveistokseen on viehättävä.

Lue lisää kilpailun kulusta ja kilpailutöiden arvosteluista:

Terminaalin aikataulu

Alla oleva aikataulu tarkentuu suunnittelun edetessä.

Terminaalin suunnittelu

VAIHEAIKATAULU
Erikoissuunnittelun kilpailutus3/2022
Erikoissuunnittelijoiden valinta9/2022
Suunnittelun käynnistäminen10/2022
Kaava lainvaimoinen16.12.2023
Rakennusluvan haku2024

Terminaalin rakentaminen

VAIHEAIKATAULU
Urakka-aika2024-2026
Terminaalin käyttöönotto2027

Erik Söderholm

toimitusjohtaja

+358 50 5533 100

Markku Alahäme

tekninen johtaja

+358 50 5533 109