Sök

Mångsysslare i marin arbetsmiljö

Web

Juha Valonen, som jobbar inom underhållet vid Åbo Hamn, är en veteran i hamnsammanhang och en mångsysslare när det gäller hamnarbeten. Han arbetade tidigare vid Sjöfartsverkets forskningsenhet, varifrån han i mitten av 2000-talet flyttade över till Åbo Hamns hamnövervakning.

– Jag ville byta till ett nytt jobb eftersom jag i mina tidigare uppgifter var tvungen att vara bortrest i längre perioder. När barnen var små kändes det bättre att arbeta på en och samma ort, berättar Juha.

Mångsidig arbetshistoria

Juhas arbetsuppgifter i hamnen har förändrats enligt situation och behov. Han har fått möjlighet att utföra mångsidiga och skiftande arbetsuppgifter inom olika enheter.

– Min första arbetsplats i hamnen var inom muddringsenheten. Tillsammans med mitt arbetspar muddrade vi hamnens farledsområden. Utöver muddringsuppgifterna hade vi hand om underhållet av olika säkerhetsanordningar till havs, såsom bojar och prickar. Efter att muddringsarbetet tog slut arbetade jag ett tag som varvsarbetare på Åbo båtvarv på Runsala. Till mitt arbete på varvet hörde olika uppgifter i anslutning till underhåll och flytt av båtarna, drar sig Juha till minnes.

Underhållsarbete, byggande och många arbetsmaskiner

På senare tid har Juhas arbetsuppgifter främst fokuserat på olika underhållsrelaterade uppgifter.

– Min arbetsbeskrivning är mångsidig. Jag deltar fortfarande i underhållet av sjömärken och övriga säkerhetsanordningar i farlederna. Dessutom gör jag olika tekniska arbeten i hamnen: jag bygger, river, reparerar och kör olika arbetsmaskiner, summerar Juha.

Havet är favoritelementet

Som de bästa sidorna med arbetet nämner Juha de goda arbetskamraterna och havsmiljön.

– Jag kom i tiderna till Åbo för att havet drog. Jag har varit nöjd med min plats här i Åbo Hamn. Det är trevligt att ingen arbetsdag är den andra lik, men ibland kan oberäkneligheten kännas påfrestande. Med en positiv attityd och hjärtlig jargong mellan arbetskamraterna klarar man av alla situationer, småler han.

Vattnet som element tilltalar Juha även på fritiden.

– Jag tränar ivrigt, och i synnerhet simning är viktigt för mig. Oavsett var jag rör mig så brukar jag simma där. Man kan säga att jag har simmat överallt i världen. Jag simmar även vintertid. Havsnaturen gör mig lugn och på bra humör, säger han.