Haku

Merellisen työympäristön monitoimimies

Web

Turun Sataman kunnossapidossa työskentelevä Juha Valonen on pitkän linjan satamalainen ja satamatöiden moniottelija. Hän toimi aiemmin Merenkulkulaitoksen tutkimusyksikössä, josta 2000-luvun puolivälin jälkeen siirtyi Turun Sataman satamavalvontaan.

– Halusin vaihtaa uuteen työhön, koska aiemmissa tehtävissäni olin joutunut olemaan reissussa pidempiä aikoja. Kun lapset olivat pieniä, tuntui paremmalta työskennellä yhdellä paikkakunnalla, Juha kertoo.

Monipuolinen työhistoria

Juhan työtehtävät satamassa ovat muuttuneet tilanteiden ja tarpeiden mukaan. Hän on päässyt tekemään monipuolisesti erilaisia töitä eri yksiköissä.

– Ensimmäinen pysyvä työpaikkani satamassa oli ruoppausyksikössä. Ruoppasimme työparini kanssa sataman väyläalueita. Ruoppaustehtävien ohella huolehdimme erilaisten merellä olevien turvalaitteiden kuten poijujen ja viittojen huoltotöistä. Ruoppaustöiden päätyttyä tein töitä jonkin aikaa telakkamiehenä Ruissalon venetelakalla. Telakalla töihini kuuluivat erilaiset veneiden huolto- ja siirtotyöt, Juha muistelee.

Huoltotöitä, rakentamista ja monia työkoneita

Viime aikoina Juhan työtehtävät ovat painottuneet erilaisiin kunnossapidon tehtäviin.

– Työnkuvani on monipuolinen. Osallistun edelleen merimerkkien ja väylien muiden turvalaitteiden huoltoon. Lisäksi teen erilaisia sataman teknisiä töitä, kuten rakentamista, purkamista, korjaustöitä sekä työkoneiden ajoa, Juha listaa.

Meri on mieleinen elementti

Työn parhaina puolina Juha nostaa esiin hyvät työkaverit sekä merellisyyden.

– Tulin aikoinaan Turkuun, koska meri veti minua puoleensa. Olen ollut tyytyväinen paikkaani täällä Turun satamassa. On mukavaa, että jokainen työpäivä on erilainen, mutta välillä työn yllätyksellisyys tuntuu rasittavalta. Positiivisella asenteella ja hurtilla huumorilla työkaverien kanssa selviää kaikista tilanteista, hän myhäilee.

Vesielementti on Juhalle mieluisa myös vapaa-aikana.

– Olen innokas kuntoilija, ja etenkin uiminen on minulle tärkeää. Missä tahansa liikunkin, käyn aina joka paikassa uimassa. Voi sanoa, että olen uinut kaikkialla maailmassa. Harrastan uintia myös talvisin. Meriluonto rauhoittaa ja tuo hyvää mieltä, hän kertoo.