Sök

Origami vann hamnens arkitekttävling

Nyheter - 2022 - Origami vann hamnens arkitekttävling

Arkitektbyrån PES-Arkkitehdit segrade i arkitekttävlingen för den nya gemensamma terminalen i Åbo Hamn.  

Byråns förslag heter Origami och var juryns enhälliga val, även om de två andra finalisterna också fick beröm för sin höga nivå. Den tydliga funktionaliteten och den uttrycksfulla arkitekturen var avgörande för Origamis seger.

–Origami uppfyller bäst de viktigaste målen vi ställt upp för planeringsarbetet, både med tanke på hamnverksamheten och stadsbilden. Rutterna för de ankommande och avgående passagerarflödena är genomtänkta för att undvika trängsel, och de luftiga inomhuslokalerna med utsikt genom stora glasytor skapar en trivsam miljö för avresan. Arkitekturen andas maritim symbolik och kombinerar förnuft med känsla i en helhet som övertygade juryn, säger Åbo Hamns verkställande direktör Erik Söderholm.

För PES-Arkkitehdit var segern det första steget i planeringen

PES-Arkkitehdit Oy är en internationellt renommerad finländsk arkitektbyrå med kontor i Finland och Kina. För den breda allmänheten i Finland är byråns kändaste arbeten från de senaste åren den nya T2-terminalen på Helsingfors-Vanda flygplats och passagerarterminalen i Västra hamnen i Helsingfors. I Åbo kommer byrån förutom den nya gemensamma hamnterminalen också att planera det nya musikcentret.

–Den här arkitekttävlingen var intressant och på många sätt utmanande. Därför är vi särskilt glada över segern och entusiastiska över att fortsätta arbetet tillsammans med Åbo Hamn. Samtidigt gäller det att komma ihåg att segern bara är det första steget i en lång process – som ett 5 000-meterslopp som direkt fortsätter med ett maraton. Utvecklingsskedet, som inleds under sommaren, fortsätter fram till nästa sommar och många aspekter kommer att behöva ses över. I tidigare trafikrelaterade projekt har vi lagt märke till att planerna måste kunna anpassas också under de år då byggnaden används. Passagerarterminaler är mångsidiga byggnader med olika funktioner och mål för olika användargrupper, och vi måste kunna beakta dem alla, säger Origamis huvudarkitekt Tuomas Silvennoinen, arkitekt SAFA.

Tillsammans för det bästa möjliga resultatet

–PES-Arkkitehdits förslag kommer att förädlas till en helhet som helt säkert uppfyller våra mål. I utvecklingsskedet som nu inleds fokuserar vi förutom på kostnadseffektiviteten särskilt på att förbättra funktionen och lokalanvändningen i samarbete med de kommande användarna, planerarna och projektledningsentreprenörerna. Målet är att lösa de problem som uppkommer utan att ge avkall på Origamis fina arkitektur, eftersom vår nya gemensamma terminal kommer att vara Åbos maritima visitkort, säger verkställande direktör Erik Söderholm.

De övriga finalisterna i arkitekttävlingen hette Aallonharja och Fokka. Aallonharja planerades av Zaha Hadid Architects och Fokka av JKMM Arkkitehdit Oy.