Markku Alahäme
tekninen johtaja
Itämeren ja Saaristomeren tilaan vaikuttavista toimenpiteistämme merkittävin on siirtyminen ruoppausmassojen maaläjitykseen vuodesta 2023 alkaen. Käytännössä on siirrytty maaläjitykseen, joka vähentää merkittävästi ruoppaustoiminnan vaikutuksia lähivesiin ja Airiston merialueella.
Ruoppausmassoja on ryhdytty sijoittamaan Hirvensalon pohjoisrannalle Lauttarantaan, joka on saanut ympäristöluvan loppuvuodesta 2020. Sijoittamalla ruoppauksista kertyvät sedimentit nykyiselle vesijättömaalle rakennettaviin pengeraltaisiin voidaan Latokarin alueelle kaavoittaa ja rakentaa uusi, merellinen kerrostaloalue.
Ruoppaustoiminnan kehittämisellä pystymme vähentämään ruoppauksesta johtuvia vesistövaikutuksia. Sillä on suuri merkitys merialueiden eliöstön hyvinvoinnille.
Lauttarannan lisäksi pyritään edistämään myös muiden potentiaalisten kohteiden käyttöönottoa tulevaisuudessa.
Tulevaisuuden maaläjitystä varten on käynnistetty Turun kaupungin ja Turun Sataman yhteinen työryhmä selvittämään sopivien läjitysalueiden käyttöönottoa Lauttarannan jälkeen.
Vähennämme vesistökuormitusta tarjoamalla aluksille helpot ja luotettavat valmiudet jätevesien käsittelyyn. Satamassa on viisi kiinteää viemäriyhteyttä, joihin jätevedet johdetaan suoraan aluksista. Lisäksi pienemmät laivat voivat hyödyntää tankkiautoa, joka purkaa jätevedet sivummalla sijaitsevaan vastaanottokaivoon. Kaikissa tapauksessa jätevedet päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn Kakolan jätevedenpuhdistamoon.