Haku

Terminaali

Matkustajaliikenteen yhteisterminaali toivottaa pian matkustajat tervetulleiksi Suomeen ja Turkuun!

Yhteisterminaali – portti Turkuun

Teräksestä, lasista ja alumiinista rakennettu terminaali on näyttävä portti Suomen kauneimpaan kaupunkiin. Se on ensimmäinen etappi matkalla nähtävyyksiin, elämyksiin ja seikkailuihin, joihin kutsuu myös lähellä sijaitseva Turun linna.Terminaali virittää reissutunnelmaan myös kaikki Turusta matkaan lähtevät, ja tarjoaa sujuvan siirtymisen maalta merelle ja kohti länttä.

Moderni yhteisterminaali palvelee kaikkia Turkuun säännöllisesti liikennöiviä matkustajalaivoja. Terminaalissa on laivamatkustajille viihtyisät ja turvalliset asiakas- ja kauttakulkutilat sekä varustamoiden yhteiset odotustilat ja lipunmyyntialueet. Yhteiskäyttötilat tuovat varustamoille synergiaetuja, ja tilat joustavat tulevaisuuden tarpeiden mukaan.

Uuden terminaalirakennuksen myötä hyödynnetään entistä paremmin myös teknologiaa ja erityisesti digitalisaatiota matkustajien tunnistamisessa sekä matkatavaroiden ja lastien turvallisuuden varmistamisessa. Tavoitteena on sujuva matkanteko ja miellyttävä matkustuskokemus, joka alkaa heti, kun matkustaja astuu terminaaliin.

Terminaalin rakentaminen

Terminaalin on suunnitellut PES-Arkkitehdit Oy, jonka ORIGAMI-niminen suunnitelma voitti Turun Satama Oy:n järjestämän kansainvälisen arkkitehtikilpailun. Terminaalin rakentaa Skanska Talonrakennus Oy.

Kolmikerroksisessa rakennuksessa on yli 10 000 bruttoneliömetriä eli tilaa matkustajille, Turun Sataman ja varustamojen henkilökunnalle sekä teknisille tiloille ja aputiloille. Terminaalin arkkitehtuuri perustuu vinoihin kolmiomaisiin pintoihin, ja sen lasia ja alumiinia olevat julkisivut ovat hyvin monimuotoiset.

Terminaali sijoittuu osittain matkustajasataman alueelle. Rakennuksessa tavoitellaan Rakennustiedon ympäristöluokituksen kolmea tähteä, mikä vastaa hyvää ympäristölaadun tasoa.

531 kpl

paalupistettä perustuksissa

23 km

paalua perustuksissa

1 480 m³

betonia perustuksiin

1 milj. kg

terästä runkoon

Terminaalin aikataulu

ORIGAMI-terminaalin rakennustyöt alkoivat tammikuussa 2025. Työt kestävät noin kaksi vuotta ja terminaalin arvioidaan valmistuvan alkuvuonna 2027.

VAIHE AIKATAULU
Urakka-aika 2024–2026
Terminaalin käyttöönotto2027

VAIHEAIKATAULU
Erikoissuunnittelun kilpailutus 3/2022
Erikoissuunnittelijoiden valinta9/2022
Suunnittelun käynnistäminen10/2022
Kaava lainvoimainen16.12.2023
Rakennuslupa myönnetty10.10.2024

Turun Satama Oy järjesti kaksivaiheisen arkkitehtuurikutsukilpailun sataman uuden matkustajaterminaalin pää- ja arkkitehtisuunnittelijan valitsemiseksi.

Kilpailun tarkoituksena oli Viking Linen ja Tallink Siljan nykyisten terminaalirakennusten korvaaminen uudella yhteisterminaalilla ja suunnitella korkealuokkainen, toiminnallisuuksiltaan erinomainen terminaalirakennus. Ferry Terminal Turku -hankkeen tavoitteena on uusin ratkaisuin saavuttaa kustannushyötyjä ja laivaliikenteen toiminnallista tehostamista.

Arkkitehtuurikilpailun voittoon PES-Arkkitehdit Oy

Turun Sataman uuden matkustajaterminaalin pää- ja arkkitehtisuunnittelijan valitsemiseksi järjestetyn arkkitehtuurikutsukilpailun voittajaksi valittiin ehdotus nimimerkillä ORIGAMI. Kaikki ehdotukset käsiteltiin kilpailun aikana anonyymeinä ja voittaneen kilpailuehdotuksen tekijöiksi paljastui PES-Arkkitehdit Oy.

Kilpailun tuomaristo katsoi, että ORIGAMI vastasi parhaiten terminaalille asetettuja tavoitteita. ORIGAMIssa tuomaristoa miellytti sen arkkitehtuurin poikkeuksellisuus ja ilmaisuvoima. Risteilymatkalle lähdetään usein irrottautumaan arjesta, ja terminaalirakennus virittää jo ulkoasullaan matkustajat sopivaan matkan tunnelmaan. Ehdotuksessa on lennokkuutta ja liikettä. Sen arkkitehtuuri perustuu vinoihin kolmiomaisiin pintoihin, teräksen, lasin ja alumiinin leikkiin. Muodossa on merellistä symboliikkaa lohen kylkeen, teräslaivaan, tosin ORIGAMI nimenä viittaa eri maailmaan, mutta vertauskuva japanilaiseen paperiveistokseen on viehättävä.

Lue lisää kilpailun kulusta ja kilpailutöiden arvosteluista arvostelupöytäkirjasta >>

Yhteistyökumppanit

FTT-hankkeen toteutuminen edellyttää monen eri tahon yhteistyötä. Hankkeella on iso työllistävä vaikutus koko Turun talousalueella.

Are Oy

Rejlers Finland Oy

Näkymätön tehtävä >>

Maanpää Geo Oy

Myrkytön maa >>

A-Insinöörit Suunnittelu Oy (ent. Palotekninen Insinööritoimisto Markku Kauriala Oy)

Palosimulointi säästi rakennuskuluja >>

Erik Söderholm

toimitusjohtaja

+358 50 5533 100

Markku Alahäme

tekninen johtaja

+358 50 5533 109