Haku

Sataman vanhan matkustajapaviljongin purku aloitetaan

UUTINEN – Matkustajapavilijongin purku

Linnanniemen kärjessä sijaitseva, vuonna 1956 valmistunut matkustajapaviljonki puretaan. Rakennus on alueella tehtävien laiturin kunnostustöiden ja uusien matkustajakäytävien rakentamisen tiellä. Lisäksi rakennus sijaitsee matalalla meritulvavaaran alueella ja jäisi liian matalalle suhteessa tuleviin rakennuksiin/rakenteisiin. Rakennuksen lattian korko on huomattavan matalalla suhteessa ympäröivän alueen maanpintaan sekä uudistettavan laiturin reunakorkeuteen.

Turun Talonrakennusosastolla kaupunginarkkitehti A.S. Sandelinin johdolla suunniteltu matkustajapaviljonki valmistui vuonna 1956 ja vihittiin käyttöön vuonna 1957. Rakennuksen edustavuuteen kiinnitettiin paljon huomiota. Odotusaulan seinää koristi taiteilija Hilkka Toivolan suuri freskotekniikalla toteutettu maalaus Portti itään ja länteen. Mereltä tulijoita tervehti rakennuksen julkisivun pronssireliefi, taiteilija Jussi Vikaisen Rannalla odottajat. Vuonna 1972 matkustajapaviljongin pohjoispuolelle valmistui Silja Linen uusi kahdeksankulmainen terminaali, ja vanha matkustajapaviljonki korjattiin satamavalvonnan ja tullitoiminnan tarpeisiin.

Rakennus ei ole ollut asemakaavassa suojeltu kohde, mutta Ferry Terminal Turku -hankkeen yhteydessä on neuvoteltu museoviraston kanssa rakennuksen suojeluarvoista ja hyväksytetty purkaminen sillä ehdolla, että rakennuksen julkisivulla oleva Jussi Vikaisen Rannalla odottajat -pronssireliefi sekä sisällä oleva Hilkka Toivolan Portti itään ja länteen -fresko siirretään purun tieltä. Molemmat on jo siirretty Turun Satama Oy:n kustannuksella.

Pavilijongin purkutyö aloitetaan kesäkuun alussa viikolla 23/2023. Purkutyömaa sijaitsee ulkopuolisilta suljetulla ISPS-alueella.