Haku

Tullipaviljongin purku-urakka

Uutiset – 2023 – Vanha tullipaviljonki

Osana Ferry Terminal Turku -hanketta tämän vuoden aikana puretaan vanha matkustaja- ja tullipaviljonki Kanavaniemen kärjestä. Ennen purkutyötä rakennuksesta irrotettiin vuoden 2022 aikana Hilkka Toivolan Portti itään ja länteen -fresko sekä Jussi Vikaisen Rannalla odottajat -pronssireliefi.

Vanhan matkustaja- ja tullipaviljongin historiaa:

  • 1800-luvun jälkipuoliskolla sataman kärkeä ja Ruissaloa yhdisti silta. Se purettiin 1910-luvun alussa ja kärkeen rakennettiin kaupunginarkkitehti J. Eskil Hinderssonin suunnittelema jugendtyylinen kahdeksankulmainen tullipaviljonki ”ottkantti”.
  • Tullipaviljongin tilalle rakennettiin vuonna 1956 Turun Talonrakennusosastolla kaupunginarkkitehti A.S. Sandelinin johdolla suunniteltu matkustajapaviljonki. Sen edustavuuteen kiinnitettiin paljon huomiota. Odotusaulan seinää koristi taiteilija Hilkka Toivolan suuri freskotekniikalla toteutettu maalaus Portti itään ja länteen. Mereltä tulijoita tervehti rakennuksen julkisivun pronssireliefi, taiteilija Jussi Vikaisen Rannalla odottajat.
  • Vuonna 1972 matkustajapaviljongin pohjoispuolelle valmistui Silja Linen uusi kahdeksankulmainen terminaali, ja vanha matkustajapaviljonki korjattiin satamavalvonnan ja tullitoiminnan tarpeisiin.