Haku

Laivaliikenteen ilmapäästöjen mittaus pilottihankkeena Turun satamassa

Uutinen - 2022 - NUAer

Turun Satama toteuttaa ilmapäästöjen mittaamisen pilotoinnin laivaliikenteestä suomalais-norjalaisen teknologiayritys NUAerin kanssa.

Turun Satama on yksi Suomen johtavista satamista myös ympäristöasioiden ja kestävän kehityksen näkökulmasta. Nyt Satama ottaa uuden tutkimustuloksiin perustuvan askeleen vihreään suuntaan. Laivaliikenteen päästömonitorointi toteutetaan viikolla 39.

NUAer on norjalais-suomalainen yritys, joka hyödyntää mobiilia päästömittaustekniikkaa, alusten päästöjä haistelevaa ”sniffer”dronea. Drone on varustettu erityisellä anturilla, joka raportoi alusten aiheuttamat ilman epäpuhtaudet reaaliajassa. Alle kilon painoista mittalaitetta voidaan käyttää kädessä pidettävänä yksikkönä tai yhdistettynä droneen.

Sniffer-drone-tekniikan ja reaaliaikaisten mittausten avulla Satama saa faktoja ja vastauksia siihen, minkälaisia ilmapäästöjä laivaliikenne aiheuttaa sataman läheisyydessä. Mittauslaitetta voidaan käyttää useiden kaasujen ja hiukkasten havaitsemiseen, mittaamiseen ja visualisointiin. Tulevaisuudessa tämänkaltaisen tekniikan avulla esimerkiksi viranomaisten olisi mahdollisesti helpompi valvoa, miten varustamot ja alukset noudattavat kansainvälisiä päästömääräyksiä.

”NUAer toimii useissa maissa, mutta olemme erityisen iloisia voidessamme käyttää teknologiaa ”kotimaassamme” Suomessa”, sanoo Kristin Alne, NUAerin toimitusjohtaja.

Testijakson päätyttyä NUAer ja Turun Satama analysoivat sisäisesti kertyneet mittaustiedot.