Haku

Turun satamassa otetaan käyttöön Finentry-palvelu Suomeen matkustaville

Uutinen - 2021 - FINENTRY käyttöön satamassa

Suomeen saapumista koronaepidemian aikana sujuvoittava Finentry-palvelu otetaan käyttöön torstaina 17.6.2021 Turun ja Naantalin satamissa sekä Turun lentokentällä. Palvelu on jo aiemmin ollut käytössä HUS:in alueella ja osassa muuta Suomea.

Sovellus on tarkoitettu kaikille Suomeen matkustaville. Myös Suomessa asuvien kannattaa ladata Finentry-palvelu matkapuhelimeensa jo matkalle lähtiessä, koska se helpottaa rajamuodollisuuksia merkittävästi lentokentällä ja satamassa.

– Finentry nopeuttaa ja sujuvoittaa matkailijoiden Suomeen saapumista, Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen sanoo. Kun matkustajamäärät lähtevät kasvuun, Finentryn kaltainen sähköinen työkalu on välttämätön, jotta rajatestauksesta ja jäljittämisestä ylipäätään selvitään.

Finentry-palvelussa voi:
– varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin,
– saada tekstiviestillä ohjeet testiin saapumiseen sekä
– saada tekstiviestin testin tuloksesta.

Saapuessasi Suomeen koronaviruksen riskimaasta, sinun tulee osallistua terveystarkastukseen. Riskimaiksi katsotaan tällä hetkellä suurin osa maailman maista, mutta tilannetta seurataan koko ajan. Terveystarkastuksessa selvitetään, onko sinulla koronavirustartunta.

– Terveystarkastukseen kuuluu koronatesti, jos matkustajalla ei ole ennakkotodistusta lähtömaassa otetusta negatiivisesta koronatestistä, sairastetusta koronataudista tai koronarokotuksesta, Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila kertoo. Finentry-palvelun avulla voi varata ajan testaukseen muualle kuin rajapisteeseen ja näin nopeuttaa matkansa etenemistä.

Maahantulosta 0-24 tunnin aikana otetun koronavirustestin jälkeen pitää ottaa toinen testi. Testin voi ottaa aikaisintaan 72 tunnin kuluttua Suomeen saapumisen jälkeen. Testit ovat maksuttomia käyttäjälle.

Toinen testi matkan määräpääkunnassa

Turussa ensimmäiseen testiin voi varata tällä hetkellä ajan Terveystalon ja Mehiläisen näytteenottopisteisiin. Tyksin drive-in on tarkoitus saada mukaan vielä ennen juhannusta.

Toinen testi otetaan siinä kunnassa, joka on matkan määräpää. Finentry ohjaa käyttäjän oikeaan testauspaikkaan.

Varsinais-Suomessa testin tuloksen saa nopeasti.
– Tulos tulee tekstiviestillä Finentryn käyttäjälle noin vuorokaudessa näytteenotosta, sanoo Hakanen.

Lisätietoa:
Tyks Laboratorioiden johtaja Antti Hakanen antti.hakanen@tyks.fi tai puh. 050 400 8382 ja
Turun kaupungin asiantuntijalääkäri Jane Marttila jane.marttila@turku.fi tai puh. 050 518 2792.

HUOM! Koronatestiohjeistukset eivät koske risteilymatkustajia, jotka eivät käy maissa toisessa maassa tai matkustusta Ahvenanmaalle.