Haku

Maailman suurin Turussa rakennettu laivamoottori palaa rahtilaivan kyydissä Turkuun

Uutinen - 2017 - Wartsilan moottori

Yksi turkulaisen konepajateollisuuden taidonnäytteitä on ensimmäinen W6L64. Kirjain- ja numeroyhdistelmän takana on suurin koskaan Wärtsilän tehtailla valmistettu keskinopea nelitahtimoottorityyppi, jollaisia on käytössä esimerkiksi rahti- ja konttilaivoissa.

Moottori rakennettiin 1996 Turussa. Se siirrettiin ensin Vaasan laboratorioon testiajoihin ja sieltä sitten Wärtsilän Triesten laboratorioon, jonka varastossa se on ollut säilytyksessä viimeiset vuodet. W64-asiakasmoottoreita valmistettiin Triesten tehtaalla 2000-luvun taitteessa vain 17 kappaletta.

Nyt turkulaisten ammattilaisten ylpeys on palaamassa kotiin. Wärtsilä kuljettaa W6L64 moottorin meriteitse Turkuun, jonne sen on määrä saapua keskiviikon 25.10. aikana.

Jättimoottori asetetaan näkyvälle paikalle Aurajokisuulle, entisen laivanrakennustelakan maille. Saapuessaan se nostetaan suoraan laivasta väliaikaiseen sijoituspaikkaan Telakkarannassa. Moottorin ulkoiset mitat ovat kunnioitusta herättävät: sen leveys on noin 4,4 metriä, pituus 9 metriä ja korkeus 7 metriä. Moottorin paino on 236 tonnia. Moottorin historiaa tuodaan jatkossa esille yhteistyössä Forum Marinumin kanssa, ja se linkittyy vahvasti merikeskuksessa pysyvästi esillä olevaan näyttelyyn turkulaisen konepajateollisuuden historiasta.

Jättimoottorin lopullinen sijainti tulee olemaan Telakkarannassa kahden museoidun nosturin välisellä alueella, lähellä väliaikaista sijoituspaikkaa.

W6L64-moottori saapuu Turkuun rahtialus MV Annetten kuljettamana. Laivaustoimet Aurajoessa herättävät Turussa innostusta, vaikka suuren luokan projektilaivaus on vaatinut myös paljon etukäteissuunnittelua sataman väeltä.

– Siitä on vuosia, kun rahtialus on käynyt Aurajoessa tositoimissa. Nyt tuleva alus on niin kutsuttu Heavy Lift -laiva, jonka nimikin kertoo, että se on upea näky, hehkuttaa satamamestari Antti Pekanheimo.

– Olen todella iloinen vanhan klassisen moottorin museoinnista laiturille. Se tulee aina palauttamaan mieleen telakanrannan historian myös isojen moottoreiden laivauslaiturina, Pekanheimo jatkaa.

– Tämä moottori on hieno esimerkki turkulaisesta osaamisesta ja alan historiasta. Olemme iloisia sen museoinnista Aurajoen rantaan yhteistyössä Forum Marinumin ja Turun kaupungin kanssa. Moottorin siirtämiseen takaisin Turkuun on osallistunut monia tahoja, siitä kiitokset kaikille heille. Maailman suurimman keskinopean dieselmoottorin rakentaminen Turussa vuonna 1996 on yksi monista mielenkiintoisista Wärtsilän projekteista, joissa olen itsekin henkilökohtaisesti ollut osallisena, kertoo Leo Laakso, joka toimii Wärtsilässä tuotesuunnittelusta vastaavana päällikkönä.

Jopa 152 metriä pitkä ja 21 metriä leveä m/v Annette tuodaan Aurajokeen hinaajan avustamana. Jättimoottori puretaan Telakkarannalle rahtialuksen omien nostureiden avulla. Yleisön liikkumista rajoitetaan ranta-alueella nostotyön ajaksi. Saapuvaa alusta ja nostotyötä on turvallisinta seurata Aurajoen länsirannalta.