Haku

Kesän kansainvälinen risteilyliikenne Turussa päättyi syyskuussa

2017 - Risteilykesä päättyi syyskuussa

Risteilykausi 2017 alkoi 19.6., kun sekä Albatros että Ocean Majesty saapuivat päivän vierailulle Turkuun. Kesän aikana kävivät myös Silver Cloud 13.7., Saga Sapphire 22.-23.7., Island Sky 29.7. ja 4.8. sekä Albatros vielä uudelleen 2.9. Island Sky kävi ensimmäistä kertaa Turussa tänä kesänä. Kaikkiaan Turussa vieraili seitsemän kansainvälistä risteilyalusta tuoden yhteensä reilut 3100 matkustajaa Turkuun.

Suurin risteilylaiva oli saksalainen Albatros, jonka pituus on 205 m ja pienin Island Sky, pituutta 90 m. Matkustajat tulivat pääosin Saksasta, Isosta-Britanniasta ja Yhdysvalloista.

Turun Satamalla on viisi laituripaikkaa risteilylaivojen käytössä. Aurajoen länsirannalla Turun linnan lähellä sijaitseva paikka sopii alle 160 m pituisille risteilylaivoille. Pienet laivat voidaan myös sijoittaa Aurajoen itärannalle siirrettävillä fendareilla. Tänä kesänä Island Sky kiinnittyi molemmilla Turun käynneillään itärannalle. Viime vuoden lopulla kantasatamaan valmistuneet kiinteät jätevesiviemärit olivat tänä kesänä käytössä ensimmäistä kertaa risteilylaivoille. Satama vastaanotti maksutta kolmen laivan jätevedet .

Risteilypäivinä laiturialueella palveli Visit Turun infoteltta ja Merimieskirkon teltta edustajineen. Tunnelmaa luomassa oli hanuristi ja kansantanssiryhmä. Myös Suomi 100-juhlavuosi oli esillä lipuin ja lippusiimoin.

Kaikki vierailut sujuivat hyvin ja palaute matkustajilta ja miehistöiltä oli positiivista. Saga Sapphire oli ajoittanut tulonsa Tall Ships’ Racen aikaan. Niin miehistö kuin matkustajat saivat nauttia hienosta tapahtumasta maissa ja myös vesillä, kun laiva seurasi purjeiden paraatia Airistolla.

Turun Satama on ruuhkaton satama ja sijaitsee lähellä keskustaa. Näin risteilymatkustajat voivat helposti tutustua moneen nähtävyyteen ja siten hyödyntää päivän vierailuajan mahdollisimman tehokkaasti. Risteilymatkustajille oli tarjolla räätälöityjä retkiä kuten kaupunkikiertoajelu Turku-Naantali kohteina mm. Turun linna, Turun tuomiokirkko, Sibelius-museo, Luostarinmäen käsityöläiskortteli, Naantalin vanhakaupunki ja Kultarannan puutarha. Muita retkiä olivat mm. vierailu Forum Marinumiin ja Meyer Turku telakalle, opastettu kävely Ruissalon saarella ja tutustuminen lammasfarmiin. Omin päin liikkuvilla oli tarjolla ilmainen sukkulabussi laiturin ja keskustan välillä laivojen vierailun ajan.  Miehistöille oli tarjolla Merimieskirkon palvelut, alennusta Forum Marinumin museoihin sekä Visit Turun tarjoamat ilmaiset käynnit Meyerin telakalle, Samppalinnan maauimalaan ja Saaronniemen saunaan.