Haku

Satama taas miljöönä elokuvalle – suomalais-meksikolainen Bayoneta kuvataan osin Turussa

2017 – Bayoneta kuvausryhmää

Turun sataman alue sai jälleen kerran toimia elokuvan kuvausympäristönä. Tällä kertaa mukana kuvauksissa ja avustajina oli myös sataman omaa henkilökuntaa ja toimijoita, joista osa pääsi kokeilemaan taitojaan sivuosarooleissakin.

– TurkuSteveltä kuvauksissa oli mukana kurottaja kuskeineen, lisäksi yritys lainasi kuvausryhmälle asianmukaisia työvaatteita ottoihin, kertoo Riika-Maria Iljin.

Suomalais-meksikolaisena yhteistuotantona toteutettavaa Bayonetaa tähdittävät meksikolainen Luis Gerardo Méndes sekä suomalaisnäyttelijät Joonas Saartamo, Laura Birn, Ilkka Koivula ja Ville Virtanen.
Kuvaukset käynnistyivät Turussa 20. helmikuuta ja jatkuvat myöhemmin huhtikuussa Mexico Cityssä. Bayoneta on meksikolaisen Woo Filmsin ja suomalaisen MRP Matila Röhr Productionsin yhteistuotanto.

Pääosan esittäjä Luis Gerardo Méndes, joka on saavuttanut kotimaassaan suuren suosion Netflixin tuottaman tv-sarjan Club de Cuervos sekä Meksikon kaikkien aikojen suosituimman elokuvan The Noble Family päätähtenä. Elokuvan ohjaa meksikolainen Kyzza Terrazas, jolle Bayoneta on ohjaajana kolmas pitkäelokuva.

– Elokuvan päähenkilö on mies, joka on paennut menneisyyttään hyvän aikaa. Tarvitsimme asetelman, joka auttaisi meitä irrottamaan hahmon kontekstistaan niin, että hänen olisi pakko kohdata menneisyytensä. Paikan tuli olla niin erilainen ja vieras, että se ajaisi hänet miettimään omaa itseään. Tästä syystä ja pohjautuen taustatyöhömme Euroopassa työskentelevistä meksikolaisnyrkkeilijöistä päätimme sijoittaa tarinan Suomeen. Kaksi hyvin erilaista todellisuutta kontrastoivat toisiaan, ja Suomen ja Meksikon välille syntyy kulttuurillista dialogi, kertoo ohjaaja Kyzza Terrazas.

Elokuvan kotimaista rahoitusta tukevat Suomen elokuvasäätiö, YLE ja Länsi-Suomen elokuvakomissio. Elokuvan pohjoismaiset oikeudet omistaa MRP Matila Röhr Productions ja elokuva saa ensi-iltansa Suomessa vuonna 2018.

Lyhyt vilkaisu elokuvan juoneen:
Miguel ”Bayoneta” Galindez on entinen ammattilaisnyrkkeilijä Tijuanasta. Kohtalokkaiden tapahtumien seurauksena Miguel on päätynyt maailman toiselle laidalle, valon ja toivon hylkäämään kylmään pohjoisen pikkukaupunkiin, Suomen Turkuun. Miguelin päivät kuluvat vaatimattoman nyrkkeilysalin valmentajana ja alkoholin huuruiset illat erakoitunut mies viettää nuhjuisessa vuokrayksiössään. Vaikka Miguel on jättänyt kaiken taakseen, synkkä menneisyys ei päästä häntä otteestaan. Päästääkseen lopullisesti menneisyydestään vapaaksi, on Miguelin kohdattava vastustajansa ja noustava ottelemaan nyrkkeilykehään vielä kerran.