Haku

Matkustajaliikenne – Päiväksi Tukholmaan mukavasti Turusta

Turusta aukeaa nopein meritie Tukholmaan. Läntisen naapurimaamme eloisaan pääkaupunkiin lähtee Turusta neljä laivavuoroa päivittäin, kaksi aamuisin ja kaksi iltaisin.

Julkaistu Aboard-verkkolehdessä 6.9.2022

Edestakaisten 23 tunnin risteilyjen suosio on vankkumaton, mutta tiheät laivayhteydet tarjoavat myös mainion mahdollisuuden viettää antoisa lomapäivä Tukholmassa. Syys- ja talvikaudella 13.9.2022-31.3.2023 lähtöjä Tukholmaan on kaksi päivässä, kun Tallink Silja siirtyy väliaikaisesti Turku-Kapellskär-reitille.

Iltalaivat tuovat aamuksi kaupunkiin

Päiväksi Tukholmaan suunnistavan matka käynnistyy illalla Turusta, Viking Linen tai Silja Linen viihtyisillä, nykyaikaisilla aluksilla. Alkumatka sujuu mukavasti maailman kauneimmaksi kutsutun saariston maisemia ihaillen ja aluksen monipuolisista palveluista nauttien, ennen kuin on aika siirtyä yöpuulle seuraavaan päivään latautumista varten.

Hyvin nukutun yön ja runsaan meriaamiaisen jälkeen on aika nousta maihin ja suunnata kohti kaupunkia. Päivälomalle Tukholmaan kannattaa varautua kevyin matkatavaroin, joista osan voi jättää terminaalien säilytyslokeroihin ja tarpeellisimmat pakata vaikkapa pieneen reppuun kaupungille mukaan otettavaksi.

Nopeasti keskustaan ja nähtävyyksiin

Laivayhtiöstä riippuen kaupungille siirtymiseen on erilaisia vaihtoehtoja. Tallink Siljan aluksella saapuville kätevin tapa on hypätä Tunnelbanaan tai bussiin numero 76. Jälkimmäisen pysäkki on parinsadan metrin päässä terminaalista ja linja vie suoraan Kungsträdgårdeniin. Viking Linen matkustajille mukavan vaihtoehdon tarjoaa kaupunkilautta m/s Emelie, jonka kyytiin voi hypätä Masthamnenin laiturista. Laituri sijaitsee muutaman sadan metrin päässä Vikin Linen terminaalista.

M/s Emeliellä pääsee kätevästi muun muassa Djurgårdeniin, jossa sijaitsevat muun muassa Gröna Lund -huvipuisto, Wasa-museo, viikinkimuseo sekä Abba-museo. Jatkamalla matkaa m/s Emeliellä myös Djurgårdenista eteenpäin pääsee Nybroplanille, josta on lyhyt kävelymatka Kunsträdgårdeniin ja Gamla Staniin.

Abba-museossa pääsee itsekin estradille

Yhden päivän lomalle ei kannata koota liian paljon ohjelmaa, vaan keskittyä rauhassa muutamaan itselle mieluisaan nähtävyyteen. Kaikille Abba-faneille ja pop-musiikin maailmasta kiinnostuneille must-kohde on jo edellä mainittu Abba-museo. Museossa on esillä suunnaton määrä erilaista Abbaan liittyvää materiaalia esiintymisasuista ja soittimista valokuviin ja videoihin yhtyeen eri vaiheista. Kenties hauskimmat muistot museossa kävijöille tarjoavat kuitenkin useat interaktiiviset ääni- ja videoasemat, joissa kävijät pääsevät jopa estradille esiintymään Abba-hologrammiyhtyeen seurassa.

Kulttuurin ykköskohde on Fotografiska

Tukholmassa on myös monia kiinnostavia taidemuseoita niin modernin kuin klassisen taiteen ystäville. Yhdeksi suosituimmista kulttuurikohteista on noussut valokuvamuseo Fotografiska, jossa on jatkuvasti useita, muutaman kuukauden välein vaihtuvia näyttelyjä. Kesäkauden kenties kiinnostavin näyttely muodostuu Terry O’Neillin Stars-kokoelmasta, johon hän on kuvannut 1900-luvun suuria tähtiä elokuvan, rockin ja urheilun huipulta. Vanhassa tullirakennuksessa sijaitsevassa museossa on myös suosittu ravintola sekä monipuolinen museokauppa. Fotografiska sijaitsee lähellä Viking Linen terminaalia, keskustasta tulevan kävelyreitin varrella.

Gamla Stan viehättää käynnistä toiseen

Oma nähtävyytensä on aina yhtä upea Tukholman Gamla Stan. Vuosisatoja vanhat kapeat kujat ja värikkäät rakennukset jaksavat aina kiinnostaa, niin ensikertalaista kuin kokenutta Tukholman kävijää. Kuninkaanlinnan lisäksi suosituimpia kohteita on Nobel-museo, jonka edessä sijaitsevan Stortorgetin ravintoloiden terasseilla on mukava levähtää, nauttia ruoasta ja juomasta sekä seurata turistien kuhinaa. Mikäli aikaa ja halua on, voi poiketa myös shoppailemassa Gamla Stanin putiikeissa, mutta ostosten tekoon pääsee kätevästi myös paluulaivalla. Laivat lähtevät Tukholmasta illalla ja saapuminen Turkuun tapahtuu heti seuraavana aamuna, monta hienoa kokemusta rikkaampana.

Teksti: Kari Ahonen
Kuvat: Kari Ahonen, Erik G Svensson ja ABBA The Museum