Haku

Satamakapteeni Kari Riutan muistolle

2018 – Henkilöesittely Kari Riutta

Turun Satamaan saapui odottamaton suru-uutinen torstaina 2.4.2020. Satamakapteeni ja turvallisuuspäällikkö Kari Riutta oli menehtynyt yllättäen samana aamuna.

Kari Riutta oli syntynyt Tampereella 31.7.1961. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Turun Lyseosta 1980, minkä jälkeen hän työskenteli ahtaajana ja satamavalvojana Turun satamassa. Helsingissä käydyn merimiesammattikoulun ja meripraktiikan jälkeen Kari opiskeli perämieheksi Raumalla 1984–1986. Merikapteeniksi Kari valmistui Turussa 1992.

Erilaisissa perämiestehtävissä Kari purjehti sekä rahti- että matkustajalaivoilla Suomen, Norjan, Bahaman ja Cayman-saarten lipun alla. Merenmittauksessa hän toimi luotauspäällikkönä ja väyläaluksilla perämiehenä ja päällikkönä.

Turun Satamaan Kari palasi 1995. Toimittuaan ensin satamaluotsina hän jatkoi uraansa satamatarkastajana, satamamestarina ja vuodesta 2007 alkaen satamakapteenina. Satamassa Kari oli laajalti pidetty, arvostettu ja tunnettu persoona niin sataman oman henkilöstön kuin muiden toimijoiden keskuudessa.

Kari Riutta oli luotettava ja monialainen ihminen. Hänellä oli valtava yleistieto sekä laaja merihistorian sekä sataman historian tuntemus. Oman toimensa ohessa Kari toimi usean vuoden ajan Suomen Satamapäällystöyhdistyksen puheenjohtajana sekä Merenkulkualan opetuksen ja tutkimuksen kannatusyhdistys ry:n hallituksen jäsenenä. Lisäksi Kari oli jäsenenä myös muun muassa Suomen Laivahistoriallisessa yhdistyksessä.

Merihistorian lisäksi Karin sydäntä lähellä oli erityisesti jazz-musiikki. Musikaalisena persoonana hän hallitsi trumpetin ja vetopasuunan soiton sekä istahti ravintolassakin usein pianon ääreen viihdyttämään ihmisiä. Harrastuksista erikoisempiin kuuluivat höyryjunat. Kari oli kouluttautunut höyryjunan lämmittäjäksi ja myös toiminut höyryjuna Ukko-Pekan lämmittäjänä.

Kari Riuttaa jäi kaipaamaan läheisten lisäksi laaja joukko ystäviä ja yhteistyökumppaneita niin työn kuin harrastusten piiristä. Me työtoverit muistamme Karin huumorintajuisena herrasmiehenä ja iskevänä tarinankertojana, josta jäi lukemattomia hyviä muistoja.

Karin muistoa kunnioittaen,

Turun Satama Oy
henkilökunta